Monday, 17 September 2012

The New Visitor Centre

With the building work at Airman's Cross well under way I thought a link to what is planned might be useful.

Large architect visualisations are here.

The planning documentation is also available at this link.

And a brief overview is copied below.

Denton Corker Marshall works on Stonehenge visitor centre | News | Design Week


Architect Denton Corker Marshall is working on a new visitors’ centre for Stonehenge as part of a £27 million English Heritage project.
Stonehenge visitors' centre
Stonehenge visitors’ centre
The project sees Denton Corker Marshall design all interiors and exteriors for the centre, while Haley Sharpe Design is working on interpretation design for the exhibition space.
The single-storey building will use one glass pod and one timber pod, which will be joined by an undulating canopy form designed to reflect the Salisbury Plain. The pods  will house an exhibition and museum space, shop and cafĂ©.
Stonehenge visitors' centre
Stonehenge visitors’ centre
Denton Corker Marshall director Stephen Quinlan says, ‘We describe the canopy as a “leaf” with the way it curves. It’s a visual device, it doesn’t protect you from the rain - if it’s raining when you visit Stonehenge you’re going to get wet anyway.’
The metal roof is perforated and supported by randomly arranged slender columns, aiming to create a ‘transitory and temporary sense to the centre’, according to the architect.
Quinlan says the interiors will be ‘restrained’, with polished concrete flooring. He adds, ‘We’ve tried very, very hard to make it low energy and sustainable. We’re using water from bore holes and recycling rainwater.’

No comments:

Post a comment